Какво е стаж в САЩ?

Програми

Internship USA

Стажантските програми са предназначени за студенти в редовна форма на обучение или за скоро завършили студенти, до 12 месеца след дипломирането им. Internship програмата позволява максимум престой в САЩ до 12 месеца 1 месец туристически престой след работния период (по желание).

*При стаж в следните сфери продължителността на програмата PCT може да бъде максимум 12 месеца: Туризъм и Хотелиерство; Селско стопанство

Professional Career Training (PCT) USA

Завършено висше образование и минимум 1 година професионален опит в дадена област. Максимална продължителност 18 месеца.

Стажантските програми са предназначени за студенти в редовна форма на обучение или за скоро завършили студенти, до 12 месеца след дипломирането им – Internship, както и за млади специалисти, които имат минимум 1 години опит в дадена сфера, но нямат академично образование в тази сфера - Professional Career Training. Internship програмата позволява максимум престой в САЩ до 12 месеца 1 месец туристически престой след работния период (по желание). За PCT от 1 до 18 месеца* + 1 месец туристически престой след работния период (по желание).
*При стаж в следните сфери продължителността на програмата PCT може да бъде максимум 12 месеца: Туризъм и Хотелиерство; Селско стопанство

Как да намеря своя стаж?

Довери се на професионалистите
  • Ела в офис на Интеграл
  • Запиши се за участие в програмата
  • Разкажи ни за своите предпочитания
  • Ние ще свършим останалото
  • Виж тук актуалните оферти за стаж
Самостоятелно осигуряване на стаж
  • Кандидатите търсят подходяща стажантска позиция чрез познати и бивши работодатели в САЩ или просто чрез интернет.
    1. Попитай своя WAT-работодател
    2. Пусни CV-то си on-line
  • Преди да говорите с потенциални работодатели, свържете се с нас за актуална информация относно свободните места по програмата, изискванията към работодателите и самия стаж, както и за пълен списък с непозволени области за провеждане на стажове по тази обменна програма.

Програми

Колко струва Internship USA?

Такси за програма "Internship USA" 2018 – 2019

При осигурен от кандидата стаж

Продължителност
Такса
  • 0-3 месеца $815
  • 6 месеца $1240
  • 12 месеца $1840
 

При осигурен от спонсора стаж

Продължителност
Такса
  • 0-3 месеца $2415
  • 6 месеца $2640
  • 12 месеца $3440
 

Колко струва PCT USA?

Такси за програмата "Professional Career Training USA" 2018 – 2019

При осигурен от кандидата стаж

Продължителност
Такса
  • 0-3 месеца $1125
  • 6 месеца $1560
  • 12 месеца $2170
  • 18 месеца $2770
 
 

При осигурен от спонсора стаж

Продължителност
Такса
  • 0-3 месеца $2725
  • 6 месеца $3160
  • 12 месеца $3770
  • 18 месеца $4370
 

Кой може да участва?

За Internship USA

 

Възраст над 18 години

·         Студент редовно обучение или завършил преди не повече от 12 месеца към началото на стажа (бакалавърска или магистърска степен);

·         Много добро владеене на английски език;

За PCT

 

·         Завършено висше образование и минимум 1 година професионален опит извън САЩ в дадената област ИЛИ 5 години работен опит извън САЩ в съответната сфера

·         Много добро владеене на английски език

Защо да участвам?

Програмата ти дава възможност:

 

·         Да работиш в американска компания и да натрупаш полезен опит в областта, в която специализираш;

·         Да усъвършенстваш знанията си по английски език на професионално ниво;

·         Да завържеш професионални контакти в сферата, в която искаш да се развиваш;

·         Да се запознаеш отблизо с американския начин на живот и култура;

·         Да създадеш много нови приятелства с хора от цял свят;

·         Да пътуваш и посетиш известни места;

Какво представлява самият стаж?

Стажът е всъщност работна позиция, която отговаря на твоята специалност в университета.

Изискване на програмата е приемащата компания да има не повече от 10% стажанти от общия брой служители, за да може да осигури на участника една истинска американска работна среда.

При наемането на стажант работодателят изготвя така наречения Training Plan - подробно описание на предмета на дейност, начина на работа и методиката, по която ще бъде обучаван стажантът по седмици или месеци, както и различните отдели, в които кандидатът ще работи и задълженията, които ще има. Целта е да се покажат различните умения, които стажантът ще придобие в края на стажа.

Недостатъчно подробен и мотивиран Training plan може да бъде причина за неодобрение на стажа от страна на спонсориращата организация.

Стажът може да бъде платен или неплатен. В зависимост от уговореното заплащане кандидатите обикновено могат да се издържат сами по време на стажа си, да върнат вложеното в заминаването и да се върнат със спестени пари.

Ако стажът е неплатен или месечното заплащане е под $1000, участникът трябва да представи документ за финансова издръжка по време на престоя си в САЩ. Втора работа не се разрешава.

Сферите, в които чуждестранни студенти имат право да стажуват, са изключително разнообразни. Единствените ограничения са свързани със сфери на работа, за които има забрана за провеждане на стаж или стажът се регулира по други държавни програми. Такива са позициите във:

 

• Здравеопазването (медицински помощници, лаборанти, фармацевти и др., пряко свързани със здравето на пациентите)

• Ветеринарната медицина (свързани с директен контакт със животни)

• Домакинството (иконом, детегледач, камериерка и др.)

• Екипаж на кораб или самолет

• Преподаване и обучение

Необходими документи за записване по програмата

  • Копие от лична карта
  • Копие от международен паспорт и копие от досегашни J1 визи /в случай, че кандидатът е имал такива/
  • Копие от всички страници на студентската книжка, ако още сте студент
  • Уверение, че сте студент редовно обучение, посочващо годината на завършване, ако още сте студент
  • Академична справка или диплома, ако сте завършили образованието си;
  • Training Plan, ако вече имате такъв

Начална дата

За разлика от студентската бригада в САЩ, Internship и PCT не са сезонни програми и се провеждат целогодишно. Приемащата компания в САЩ договаря началната дата и продължителността стажа, съобразно нуждите на фирмата и участника.

Желателно е след намирането на стажантска позиция да остават поне 2 месеца до датата на заминаване. Това ще позволи достатъчно време за издаването на разрешително за работа и кандидатстването за J1 виза.

ВАЖНО! Търсенето на стаж може да отнеме между 3 и 6 месеца, започнете процеса възможно най-рано!

Какво включва таксата?

  • Осигуряване на DS-2019 - разрешително за работа, необходимо при кандидатстването за на J1 виза за културен обмен
  • Застраховка, покриваща целия период
  • Подготовка за кандидатстване за американска виза
  • Съдействие при закупуването на билет до САЩ
  • Съдействие при издаване на ISIC – студентска карта
  • Ориентация преди заминаването за САЩ
  • Необходими документи за престоя в САЩ
  • Travel kit - за удобно съхранение на всички важни документи, с който получавате безплатна фонокарта, етикет за багаж и инструкции за пътуване;
  • 24 часа дежурен телефон за спешна връзка

ВАЖНО! Посочените услуги се отнасят за кандидати, които имат осигурен стаж. За осигуряване на стаж се обърнете към консултант на Интеграл

Допълнителни разходи

·         Административна такса SEVIS - $180;

·         Такса за посещение на компанията, предлагаща стажа, от представител на CIEE (необходимо е само в някои случаи) - $215;

·         Такса за кандидатстване за американска виза – $160;

·         Самолетен билет – според дестинацията;

·         Джобни пари – ако стажът е неплатен, участникът трябва да покаже, че разполага с минимум $1000 за всеки месец от престоя си в САЩ;

Как се случва всичко?

·         Насрочете си час за среща с консултант в най-близкия до Вас офис на Интеграл.

·         Заповядайте в офиса ни в уречения ден и час и донесете необходимите документи.

·         Разпишете договор и внесете депозит от $300 (част от общата такса по програмата)

·         Ако все още нямате Training Plan за стажантска позиция, започнете търсенето на подходяща компания и позиция възможно най-скоро.

·         Попълненият Training Plan и съпътстващите документи се изпращат за одобрение на спонсориращата организация CIEE.

·         След получаване на одобрението доплатете остатъка от таксите и изчакайте своя DS-2019 (работно разрешително).

·         Резервирйте самолетен билет и подгответе визовите си документи.

·         Ние ще запазим дата и час за интервю в Американското консулство.

Изпратете запитване

Обадете се на нашите консултанти

+359 2 80 50 600

Посетете най-близкия офис на ИНТЕГРАЛ

Новини и оферти по имейл